Wil je als team verder groeien en vanuit een nieuwe blik kijken naar jullie team? Denk aan communicatie, leiderschap, ingesleten gedragspatronen en ongeschreven regels dan maak ik graag kennis! Niet vanuit een standaard methodiek maar door te kijken naar hoe jullie bewegen, wat er niet hardop wordt gezegd en naar jullie onderling non-verbale communicatie kan ik een hele nieuwe kijk op jullie samenwerking bieden.
Waar liggen jullie kansen en mogelijkheden? Wat speelt er onder de oppervlakte maar wordt niet uitgesproken en welke overtuigingen hebben jullie als team? Op een veilige en laagdrempelige manier spreek ik uit wat ik zie en doe ik een mooie aanbeveling die jullie verder brengt.
Wat levert dat je op? Positiviteit! Nieuwe kansen en mogelijkheden, groei en het behalen van jullie resultaten. Want als je opruimt wat opgeruimd moet worden, ontstaat er ruimte om te groeien. De gezamenlijke ballast gooien we weg en we gaan het gesprek aan over wat dan wél.
Onderwerpen in teamanalyse
Er is veel onderzoek gedaan naar succesvolle teams. Een teamanalyse is geschikt voor succesvolle teams, maar ook voor teams waar problemen zijn in de samenwerking. In het eerste geval kan het helpen een extra boost te geven en visie te ontwikkelen voor de toekomst en te onderzoeken welke groeimogelijkheden er nog zijn. Ook kan het individuele teamleden versterken en zicht geven op hun potentieel.
In teams waar problemen zijn in de samenwerking helpt een teamanalyse om te werken aan:
- het versterken van hechte en stabiele relaties tussen teamleden
- het vergroten van het onderlinge vertrouwen
- het zichtbaar krijgen van problemen in de onderstroom van teams
- blokkaden in het geven en ontvangen van feedback
- het zichtbaar maken van versterkend en remmend gedrag van individuele teamleden
Gebruikte methodes
DISC
De DISC methode geeft inzicht of medewerkers in een team op de juiste plek zitten. Het geeft zicht in de manier van communicatie en de manier waarop teamleden samenwerken. Het geeft (elkaar) inzicht in de persoonlijkheidstypen van de teamleden en geeft zicht op de sturing die nodig is. Ook wordt zichtbaar welke persoonlijksheidstypen nodig zijn om het team te versterken
Teamrollen Belbin
In een team heeft iedereen een rol. In het model van de teamrollen van Belbin worden negen verschillende typen in het team omschreven, aan de hand van de manier waarop de teamleden zich normaal gedragen en welke bijdrage een teamlid levert aan een team en welke sociale omgangsvormen iemand zich eigen heeft gemaakt. Door de onderzoeken welke diverse rollen er in een team zijn, geeft dit zicht op versterkende en ontbrekende rollen.
MBTI
Deze methode brengt verschillende persoonlijkheidstypes in kaart. Het is wereldwijd de bekendste methode om persoonlijkheden in kaart te brengen en te typeren. Het geeft veel zicht op de manier waarop mensen met elkaar omgaan, de manier waarop teamleden graag willen werken en zichzelf willen ontwikkelen. Ook iemands motivatie en zelfbeeld komen hierin naar voren. Het kan helpen om teams inzicht te geven in drijfveren en motivatoren.
Big Five
De Big Five mag natuurlijk niet ontbreken, alhoewel deze zich voornamelijk richt op de persoonlijkheid van het individuele teamlid, dan op het team in een groter geheel. Aan de hand van vijf persoonlijkheidskenmerken wordt iemands persoonlijkheid beschreven. Deze methode kan wel helpen om te kijken wel type persoonlijkheid nodig is in een team en welke eigenschappen iemand moet bezitten om een aanvulling te zijn op de huidige teamsamenstelling.
Enneagram
Het Enneagram geeft inzicht in het gedrag en de motivatie van een persoon. Door dit model te gebruiken krijg je zicht op de eigenschappen, talenten en valkuilen van een teamlid. Het geeft zelfinzicht en helpt ook om anderen beter te begrijpen. Je drijfveren komen door het enneagram in zicht en het helpt om onbewuste eigenschappen zichtbaar te maken.
LIFO
De methode van LIFO richt zich op gedrag in contact met anderen. Het staat stil bij de waarden, doelen, motieven en behoeften van individuele teamleden. Het gaat niet zozeer over de achterliggende oorzaak of grondslag van gedrag, maar op hoe dit zich uit. Elk teamlid heeft een eigen voorkeursstijl in gedrag, een natuurlijke reactie op iets dat gebeurt of het appèl dat iets op iemand doet. Vaak is dat een patroon dat door een leven heen is ontwikkeld. Het interessante van deze methode is dat het niet alleen kijkt naar gedrag in positieve en 'goede' omstandigheden, maar ook naar de gedragsstijl op het moment dat er stress is of de omstandigheden ongunstig zijn.
Insights
Stiekem één van mijn favoriete methodes die naar mijn mening veel in zich heeft van andere gebruikte methodes. Het gebruikt, net als andere methodes, gebruik van een kleurenschaal waarin persoonlijkheidseigenschappen worden Gelinkt aan gedrag. Door inzicht te hebben in je eigen gedrag en dat van de ander, versterkt dit de onderlinge samenwerking. Het helpt om dieper inzicht te krijgen in versterking en afname van successen van teams. Tot slot kun je hiermee als team ook aan de slag met je eigen overtuigingen ten aanzien van gedrag.