Een rots in de storm

Het valt niet altijd mee je team te leiden… In de waan van de dag, dynamiek en wellicht steeds andere omstandigheden (en misschien ook krapte in het kunnen vormen van je team of teamleden die extra ondersteuning nodig hebben), kan het soms een hele klus zijn om je team effectief te leiden en te managen. Er ligt een verantwoordelijkheid op je schouders om het team te sturen naar het behalen van doelen en het zorgen voor een positieve werkomgeving.

Terwijl ik op vakantie was en in mijn tent zat tijdens een flinke (lees: hele flinke) regenbui dacht ik na over deze verantwoordelijkheden en dat het soms flink kan stormen, ook in het leven van elke dag. Ik ga weer even op de metaforische tour 😉 … Mijn tent had het flink te verduren! De storm ging flink tekeer en de tent heen en weer. Ook het dak had heel veel regen tegen te houden. Het was even afwachten of het allemaal bleef staan, maar wat een rust kwam er toen het bleef staan! Toen ik kon vertrouwen op de stabiliteit en kracht en relaxed verder kon lezen. (Helaas gold dit niet voor de kleinere tent, daar was het dweilen geblazen en zag ik ook direct wat er gebeurt als het faalt).

Als leider mag (lees: moet) jij ook de ‘tent’ zijn voor je team. Krachtig en stabiel, iemand om op te bouwen; zoals een rots. En een veilig toevluchtsoord om bij te schuilen. Aan jou de eer de regen op te vangen voor je team en te zorgen dat zij veilig zijn en ongestoord kunnen werken. Mijn voortent neem ik even als voorbeeld voor de standvastigheid, betrouwbaarheid en ondersteuning die jij kunt bieden aan je team. Hierdoor stimuleer je groei, geef je ruimte en vertrouwen en zorg voor je voor het welzijn van elk teamlid.

Ben je standvastig?

Zoals een frame of rots moet je betrouwbaar, consistent en standvastig zijn in de ondersteuning die je geeft aan je team. Door consequent te zijn, zelfverantwoordelijkheid te nemen en betrouwbaarheid te tonen creëer je een stabiele basis van vertrouwen.

Standvastigheid is ook belangrijk als er tegenslag komt, als er uitdagingen zijn of obstakels op de weg. Een sterke leider blijft rustig onder druk, kan tegen een stootje, neemt verantwoordelijkheid en neemt de leiding. Het kan niet anders dan dat dat zorgt voor stabiliteit en geruststelling. Teamleden die voor een uitdaging komen te staan kunnen met vertrouwen handelen, omdat zij een leider hebben die achter (naast of voor) hen staat.

Hoe stevig sta jij? Wat gebeurt er als er tegenslag komt in je leven?

Ben je een schuilplaats voor je team?

Waar ik net schreef dat een rots stevig staat is het ook nodig dat je een omgeving creëert waarin je team beschermd is en uit ‘de wind’ blijft. Hierover zou ik veel kunnen schrijven, maar samenvattend komt het neer op een cultuur van vertrouwen, open communicatie en psychologische veiligheid. Vertrouwen geven zorgt voor ruimte voor het team om authenticiteit te ontwikkelen, om ideeën te laten ontstaan en te kunnen spreken zonder angst.

Een schuilplaats zijn betekend naar mijn mening ook dat je een schild vormt tegen invloeden van buitenaf die het team of individuele teamleden schaden. Bijvoorbeeld door het voorkomen van druk of conflicten die zich kunnen voordoen. Je beschermt het team tegen onnodige afleiding en bent een trechter in rompslomp van buitenaf die het team nadelig beïnvloedt. Deze ondersteuning helpt je team om zich gewaardeerd en gemotiveerd te voelen en in balans te zijn. Het neemt ‘denkwerk’ weg; jij zorgt dat de zaken geregeld worden. Kan niet anders dan dat dit zorgt voor een plezierige en gebalanceerde werkplek toch? 😉

Zorg jij voor groei en ontwikkeling?

Als leider begrijp je ongetwijfeld hoe belangrijk het is dat teamleden zowel persoonlijk als professioneel groeien. Het is belangrijk hier oog voor te hebben. In een situatie waarin jij de ‘rots’ en de ‘schuilplaats’ bent, kun je ook de mogelijkheden bieden om te leren, te ontwikkelingen en te groeien. Teamleden die extra aandacht nodig hebben kunnen groeien in een veilige omgeving. Je doet er alles aan om iemand zijn talenten volledig te laten ontdekken en benutten. Je moedigt aan, geeft feedback en maakt elk teamlid belangrijk om de gezamenlijke doelen te behalen. Wat denk je dat er gebeurt? In ieder geval iets met loyaliteit, motivatie en betrokkenheid… Jij blij, zij blij!

Ben jij het goede voorbeeld?

Alles mooi en aardig; de rots en schuilplaats zijn en ruimte bieden voor groei is mooi. Maar het belangrijkste is dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Je kunt niet van een teamlid verwachten het ene te doen, terwijl je zelf het andere doet. Daarmee gaat je geloofwaardigheid verloren. Het gaat ook niet om jouw gedrag, het gaat erom wie je bent. Authenticiteit en leiderschap heb je, of heb je niet. Het zijn geen simpele kunstjes die je kunt leren zonder dat er voedingsbodem in jouzelf zit. Als jij je team aanmoedigt het beste uit zichzelf te halen en hen hierin voor te leven, kan het niet anders dan dat je zelf ook groeit. Het zorgt voor gelijkwaardigheid, voor vertrouwen en trots. Je zorgt samen voor succes, je bént zelf het succes!

Ik hoop dat je met deze dingen een mooie en positieve impact kunt hebben op het leven van jouw teamleden en het succes dat jullie samen bereiken! Heb je vragen, loop je vast of zie jij het helemaal anders? Stuur me een berichtje, vind ik leuk!

Download hier de afbeeldingen om zelf te gebruiken.