Hoe mijn leven in één klap stil stond

Vandaag, precies 10 jaar geleden, stond mijn leven op z’n kop: de slechtste 1-april-grap de je kon bedenken. Het had zomaar de laatste dag van mijn leven kunnen zijn, maar dat was het gelukkig niet!

Toen ik voor mijn werk onderweg was naar een afspraak ontstond er plotseling file. Ikzelf stond gelukkig net op tijd stil, maar de vrachtwagenchauffeur achter mij zat op zijn telefoon, had de file niet gezien en kon niet op tijd remmen. Een kort moment dat voor hem als beroepschauffeur en voor mij in mijn kleine autootje levenslange gevolgen had. We dragen allebei de gevolgen van deze dag voor altijd met ons mee.

Mijn leven stond letterlijk stil.

En voor je denkt dat dit een klaagzang wordt of een bericht met een negatieve boodschap, laat ik hoopvol verdergaan!

Een lang traject van revalideren volgde. Aan de buitenkant was er weinig kapot, op blauwe plekken en kneuzingen en wat kleine verwondingen na. Maar in mijn hoofd, mijn nek en rug was er meer aan de hand. Van het ene moment volop in het leven staan, naar een volgend moment bijna niets meer (zelf) kunnen. Naar werken binnen een mooie organisatie, naar volledig afgekeurd en later beperkte werkmogelijkheden. Dat had mijn leven kunnen blijven, met beperkte capaciteit toch nog íets doen.

Wie mij kende en kent weet dat ik daar geen genoegen mee nam. Ik geloof niet in beperkingen, ik geloof in doorgaan en met alles wat je hebt je schouders eronder zetten. Kan niet – bestaat niet (oké, misschien soms wel – maar even voor de beeldspraak hè ;-).

Deze ene dag heeft me veel gekost, maar nog meer gebracht:

  • Geloof in mijzelf. In elke situatie, hoe zwaar ook, kun je zelf verantwoordelijkheid nemen en daadkrachtig zijn. Hoe dat eruitziet is voor iedereen anders. Voor mij betekende het geen genoegen nemen met ‘dat kun je niet (meer)’, maar doorgaan en steeds een volgende stap zetten.
  • Kennis over de mallemolen van het UWV waarbij je pas met veel toeters en bellen, gedemotiveerd raken, twijfels of je jezelf wel echt goed kan inschatten en een juridisch getouwtrek pas van een uitkering af komt. Omdat je geen WIA wilt ontvangen, omdat het niet echt nodig is. Omdat ik gedemotiveerd raak van geld ontvangen omdat ik iets niet kon, in plaats van kijken naar wat ik wel kon. Uiteindelijk is het gelukt, maar vraag niet hoe. Een vangnet kan fijn zijn als het echt nodig is, maar voor mij hielp het stempel ‘ongeschikt’ me niet verder.
  • Het geluk dat er mensen om je heen zijn die onvoorwaardelijk van je houden. Je (letterlijk) helpen opstaan als je het even niet meer weet. Die begrip hebben voor wat er binnenin je kapot is, ook als je blauwe plekken zijn verdwenen. Niet altijd zie je aan de buitenkant, wat vanbinnen niet lukt. Ik ben dankbaar dat deze mensen gebleven zijn en er waren, ook als ze zelf geconfronteerd werden met het verlies van een beetje van mij. Er zijn ook mensen gegaan en nog meer hebben een andere kant op gekeken, ook daar heb ik begrip voor leren hebben.
  • De kracht van vergeving. Dat heeft me misschien nog wel het meeste gebracht. Ik ben geen moment echt boos geweest op de bestuurder van de vrachtwagen. Ik heb mijn vragen gehad: wat als. Maar het is heel helend geweest om te vergeven. Alles wat je doet heeft gevolgen, dit moment heeft levenslange gevolgen voor hem en voor mij. Hij heeft zijn shit op te lossen, ik het mijne.
  • Je hebt (vaak) een keuze. Ik had een keuze. Je kunt wat er gebeurt niet altijd sturen, shit happens. Maar ik had wel een keuze hoe ermee om te gaan. Makkelijk? Zeker niet. Maar het heeft me alles gebracht wat ik maar kon wensen.

En nu ik naar mezelf kijk, 10 jaar later, ben ik trots. Ik werk voor een geweldige organisatie met mooie mensen. Ik heb leuke opdrachten die ik daarnaast mag doen, waarin ik elke dag leer, mijn kennis deel en mensen verder help. Ik ben omringd door fijne mensen die voor mij door het vuur gaan en ik voor hen. Dat is goud waard.
Dat had ik misschien allemaal niet gehad als ik 10 jaar geleden (en in de jaren erna) andere keuzes had gemaakt en genoegen nam met ‘kan niet meer’. Ik ben dingen verloren en heb nog elke dag te dealen met de gevolgen van die ene klap. Maar ik heb er veel meer voor teruggekregen!