Leiden met je hart

Als het gaat over leiderschap valt er een hoop te lezen, te luisteren te kijken. De grote namen uit de geschiedenis van inspirerende leiders kennen we allemaal en hun voorbeeld kan je inspireren als leider in deze tijd.

Ook in de huidige tijd zijn er inspirerende leiders naar waar ik graag naar luister en volg. Misschien ken je Craig Groeschel? Hij heeft een podcast: de Leadership Podcast. Craig Groeschel is de oprichter en leider van Life.Church, een grote kerk in Amerika. Nu is een kerk leiden misschien in sommige facetten iets anders dan het leiden van een organisatie, toch zie ik ook grote overeenkomsten. Gisteren luisterde ik een deel van een podcast met als onderwerp hoe je een leider wordt waar mensen van houden. Gratis luistertip bij deze 😉

Het deed me denken aan de visie op leiderschap die ik ook uitdraag in trainingen, gebaseerd op het model van niveaus van leiderschap. Ik geloof in groeien in leiderschap, in leiders die zich ontwikkelen, vallen en weer opstaan. In menselijke leiders die anderen inspireren. Het gebeurt regelmatig dat ik leiders hoor zeggen dat zij staan voor natuurlijk leiderschap – je bent een leider of je bent het niet. Deels denk ik dat daar een kern van waarheid in zit. Toch zie ik ook het effect van goed en slecht leiderschap. Stilstaan is achteruitgang. Met de houding ‘ik hoef me niet zo nodig te ontwikkelen’ kom je nooit verder naar een volgend niveau. Althans, niet op een positieve en opgewekte manier. Je loopt tegen frustraties aan, je team(s) komt/komen niet verder, er ontstaan conflicten en je helpt een team niet groeien. Goed voorbeeld doet goed volgen, toch?

Er zijn veel manieren om je te kunnen ontwikkelen, trainingsprogramma’s, goede boeken, intervisie, podcasts, fouten maken (én sorry zeggen, leren en weer opstaan), etc. Als het blijft bij het volgen van een training, het leren van een methode en een ‘o ja moment’ verandert er niets in jouw visie en gedraag als leider. In de waan van alle dag word je dan gewoon weer meegesleept in lopende projecten, uitdagingen en wat je medewerkers van je vragen. Zonder dat er diep vanbinnen een vuurtje is gaan branden, geen groei plaatsvindt na het ‘o ja moment’ blijf je als leider hangen in een fase en daarmee jouw team ook.

Als je naar je eigen manier van leidinggeven en de verhouding van jouw team tot jou kijkt, waar herken je je dan in? Volgen mensen jou omdat jij de baas bent en zij wel moeten? Omdat je elkaar aardig vindt en mensen je graag willen volgen? Volgen ze jou om wat jij hebt gedaan voor de organisatie waarvoor jullie werken, of voor hen persoonlijk? Of is er een basis van positief respect, waarbij mensen je volgen om wie je bent en waar jij als mens voor staat? Daar zit nogal een verschil in! Leg deze naast de verschillende fasen van waar een team kan staan en in ontwikkeling is en je hebt een recept voor succes of problemen. Is daar wat aan te doen? Ja! Dat begint bij inzicht in jezelf, in je team en de uitwerking die jouw leiderschap op anderen heeft. Ik ben ervan overtuigd dat als jij je wilt ontwikkelen, wilt groeien en inspireert, je samen met je team successen boekt. Waar jij groeit, ontstaat groei. Je wordt een leider waarvan gehouden wordt, een leider die zelf van zijn teamleden houdt. Een leider die ruimte geeft aan nieuw leiderschap en anderen laat groeien.

Terug naar de podcast die me raakte. Geef jij om jouw medewerkers? Geef jij om jouw eigen ontwikkeling als mens en als leider? Waar klopt jouw hart van en voor? Jouw titel van ‘leider’ helpt misschien als je start als leider en het kan zeker zorgen dat mensen je volgen (ze zullen wel moeten), maar ik daag je uit om verder te kijken, om te groeien en vanuit je hart te geven wat je in je hebt!

Luister zelf