Over mij

Een over-mij pagina. Lange tijd heb ik dat een beetje afgehouden. Onder het motto van – ik wil het juist niet over mij hebben, daar zoeken mensen niet naar – heb ik ook al die tijd vermeden om zo’n pagina toe te voegen. Iemand die anderen helpt met het maken van lekkere teksten, zei dat het toch echt moest. Ook omdat zijn ‘over-mij’ pagina het meest gelezen werd. 'Doe het in interviewstijl' was de tip. Nou, hier komt hij dan: het interview over mij.

Renske, vertel eens: waarom die weerstand tegen jezelf presenteren?

Dat hoeft van mij allemaal niet zo. Ik weet dan ook nooit zo goed wat ik moet zeggen. Ik heb het liever over de inhoud, over waar ik energie van krijg en over de ander.

Terwijl je zo’n leuk mens bent!

Ja, dat zeg jij. Vind ik ook wel hoor. Ik ben best tevreden met mezelf. Ik kan om mezelf lachen, me goed met mezelf vermaken en ook anderen vermaken. Het is vaak niet stil als ik er ben. Zoals ik altijd gekscherend zeg: op een verjaardag vraagt nou nooit iemand eens ‘is Renske er eigenlijk al’. Ik ben vrij energiek. Terwijl ik vroeger dacht: ben ik niet te veel? Denk ik nu: ik ben lekker energiek en dat is top! Daar komen dingen mee in beweging.

Die beweging, gebruik je dat ook in je werk?

Absoluut! Het is eigenlijk nooit saai in een training of traject dat ik begeleid. Het is zeker geen ‘lang leve de lol’ want we hebben het over hele serieuze thema’s. Maar ik merk dat juist humor en luchtigheid kan helpen om deze onderwerpen te bespreken. Dat heb ik ook in mijn eigen leven gemerkt. Als dingen heftig zijn, kan het helpen om te lachen. Niet om iets weg te lachen of het te negeren, maar het lucht op – geeft ademruimte. Ik wil mezelf te allen tijde zijn, dus dan krijg je dit erbij.

En vindt iedereen jou dan altijd grappig?

Nee, zeker niet. Het levert soms ook ongemak op. En dat is ook goed. Want daar waar het schuurt komt er iets in beweging. Ik ben altijd zelf verantwoordelijk voor wat ik doe of zeg. Dus als dat ongemak geeft bij de ander (en daardoor soms ook bij mij) gebeurt er iets en als we daar samen naar kunnen kijken geeft dat verhelderende inzichten. En begrijp me niet verkeerd, natuurlijk niet met de intentie om te kwetsen of om de clown uit te hangen. Zorgvuldigheid en respect vind ik hele belangrijke dingen. Maar met de juiste intenties, met de wil om het goede te doen, mag het ook schuren.

Goed, die grappige en energieke kant weten we nu. Je bent een leuk mens. Maar ben je dat ook altijd?

Het ligt eraan aan wie je het vraagt. Mijn kracht en directheid hebben ook een andere kant. Ik kan soms nogal kort door de bocht zijn en te direct uit de hoek komen. Dat vinden mensen niet altijd fijn. Dus dat is niet altijd een goede eigenschap. Doordat ik zo energiek ben en van snelheid houdt loop ik soms aan anderen voorbij. Dan ben ik al 10 stappen verder en gaat het té snel. Gelukkig word ik omringt door mensen die me hierop mogen wijzen, graag zelfs. Wie een bal kaatst, kan hem terugverwachten. Het is goed en waardevol dat er mensen zijn die je wijzen op je minder fijne kanten en ondanks dat nog steeds graag met je omgaan. Zo heb je elkaar nodig om te groeien.

Klinkt heel filosofisch en mooi – ik pink bijna een traantje weg – maar hoe breng je dat dan in de praktijk?

Het is enorm helpend om te weten dat niemand perfect is. Over het algemeen – en vooral in de huidige maatschappij vind ik – heeft iedereen overal maar een mening over. Over dingen, maar ook over mensen. Een oordeel ligt snel op de loer. In de omgeving waarin ik ben opgegroeid speelde oordeel in zekere zin ook altijd een rol. Ik heb zelf gezien wat dat voor schade aanricht. Terwijl we, als we echt eerlijk zijn, allemaal onze issues hebben. Je wordt gevormd in je leven en daardoor ontwikkel je. Soms brengt dat mooie dingen, soms ook lelijke kanten. Ik heb geleerd mezelf aan te kijken in de spiegel. Blij te zijn met wat ik aan positieve dingen zag, maar ook te leren kijken naar mijn eigen patronen, gedrag en hoe ik naar mensen kijk. Het is me gelukt daarin keuzes te maken en het heeft mij geholpen om ook verantwoordelijkheid te dragen voor de minder gezellige kant van mijzelf. Dat zorgt ook voor een bepaalde vorm van genade naar anderen en het kunnen bijstellen van mijn eigen oordeel.

Je doet veel verschillende dingen (man, wat doe jij veel!), hoe ben je daartoe gekomen?

Nou, dat is een lang verhaal. In alles wat ik doe staat ‘de mens’ centraal. Ik begin graag met het geven van training en coaching. Eigenlijk is het geven van training en het werken als trainingsactrice per toeval op mijn pad gekomen. Ik viel een keer in voor een collega en merkte dat er iets loskwam in mij. Ik kreeg energie en voelde diep vanbinnen ‘dit is wat ik wil’. Naast dat ik toen als leidinggevende werkte ben ik trainingen gaan geven en later ook zelf ontwikkelen. Ik heb diverse studies en opleidingen gedaan om mij verder te ontwikkelen. Dus naast de praktijkervaring ook de wetenschappelijke basis. Dat zorgt voor een mooi pakket. Ik vind dat het overdragen van goede kennis belangrijk is. Maar als het alleen bij kennis blijft, gaat de toepassing verloren. Dus de combinatie van weten wat er op de werkvloer speelt én het kunnen overbrengen van kennis en oefening zorgt voor verandering in de teams waar ik mee werk. En dus dat menselijke, dat vind ik heel belangrijk.

Je noemt het woord mensen wel erg vaak voor iemand die geen ‘mensenmens’ genoemd wil worden. Word je nooit eens moe van mensen?

Nee, echt nooit! Ik ben geduldig met alle mensen, met name in het verkeer. Grapje. Ik word zeker weleens moe van mensen, vaker zelfs dan dat ik moe word van mezelf. En met name in het verkeer 😉 Net als iedereen kan ik ongeduldig zijn, ook als professional. Waar je elkaar ontmoet, ontmoet je ook de mindere kant van de ander. Soms heb ik daar gewoon mee te dealen en soms maak ik het bespreekbaar. Het ligt er een beetje aan. Maar ja, ik word er ook weleens moe van en ben ook graag alleen. Ik kan het prima met anderen maar ook prima met mezelf vinden. Ik heb het nodig om tot rust te komen om op andere momenten weer te kunnen geven. Vaak hoor ik dat ik zo lekker extravert ben. Maar ik denk dat ik dat zeker niet ben. Een mooie combi tussen én met volle energie nieuwe dingen oppakken, maar ook opladen om weer sociaal te kunnen zijn.

Naast al dat werken en die mensen, wat doe je verder graag?

Naast dat werken ben ik zo lekker gewoon gebleven. Kopje koffie ergens drinken, een goed boek lezen, een serie volgen en ik maak graag muziek. Ik ga ook graag even op pad ergens in het land, met mezelf en een leuk tijdschrift. Beetje winkelen, relaxen en wandelen. Dat houdt de balans goed.

Wat fijn dat je zo lekker in dit interview zit. We hebben je echt een beetje beter leren kennen. Tot slot nog een laatste vraag: waar moeten mensen jou echt niet voor bellen?

Sowieso niet voor het vragen van tips over het verzorgen van kamerplanten of tips over hoe je orde kunt scheppen in het onthouden waar jassen, sleutels en zonnebrillen liggen. Die ben ik altijd kwijt en alle planten waar ik verantwoordelijk voor ben zijn nep. Maar als het gaat om onderwerpen die raken aan waar ik over schrijf: teamsamenwerking, problemen op de werkvloer, gedrag, psychologie, analyse en (non-verbale) communicatie – mag men altijd bellen. Ik weet niet of ik altijd kan en wil helpen, maar anders verwijs ik graag door naar een collega uit mijn netwerk.

Zin in koffie?

Denk je na het lezen van dit diepte-interview: zij kan ons of mij verder helpen? Laten we dan eens kennismaken en kijken wat ik kan betekenen! Laat hieronder je gegevens achter en ik neem (meestal binnen een week) contact met je op.