Integriteit

Integriteit en integer zijn vind ik één van de meest fascinerende en mooie eigenschappen die iemand kan bezitten. Het raakt voor mij erg aan authentiek zijn, trouw zijn aan jezelf en consistent handelen volgens je eigen normen en waarden. Ik denk dat beiden over het algemeen erg worden gewaardeerd in zowel de samenleving als in een werksetting. Nog meer denk ik dat het bijdraagt aan persoonlijk succes en vooruitgang. Ik streef ernaar altijd integer en authentiek te zijn (het staat zelfs als één van de waarden in de identiteit van mijn onderneming) en daar waar het schuurt ga ik er graag filosoferend over in gesprek. Hoe zit dat bij jou?

Wat is dat dan, integer zijn?

Er zijn verschillende definities van integriteit; maar samengevat komt het voor mij neer op het hebben van een sterk moreel kompas en het leven volgens ethische principes. Het gaat over eerlijkheid en betrouwbaarheid. Over transparantie in interactie met anderen (collega’s, vrienden, familie, partner), over respectvol en gelijk omgaan met alle mensen. Voor mij staat het ook dicht aan rechtvaardigheid en daarin voel ik vaak ook de meeste worsteling. Misschien herken je dat wel? Als je integriteit in twijfel wordt getrokken; als er oneerlijkheid is, dan kan dat heel onrechtvaardig voelen. Recht doen aan jezelf en recht doen aan een ander, soms kan het lastig zijn om in het recht doen aan een ander jezelf niet te verliezen. Dan schuurt het én groei je. Klinkt makkelijk, is het vaak niet. Althans, voor mij niet.

Het vasthouden aan je integriteit is voor mij om verschillende redenen belangrijk. Ten eerste helpt het om sterke relaties op te bouwen met familie en vrienden, mensen die dicht bij je staan. Het helpt om eerlijk te zijn, betrouwbaar te zijn (als in discretie, maar ook in doen wat je beloofd), open te zijn en transparant over wat er moeilijk is. Ik heb ook ervaren wat er gebeurt wanneer de lastige dingen onder het vloerkleed worden geveegd. Vloerkleed vol? Nieuwe kopen… Niet de beste methode als het gaat om bouwen aan vertrouwen en openheid. Het optillen van alle vloerkleden is geen pretje, maar het bespreekbaar maken van moeilijke dingen helpt je groeien in je identiteit en persoonlijkheid; het maakt gelukkig en vrij. Het stelt je in staat te leven volgens je eigen waarden en overtuigingen. Ik heb ooit eens besloten geen kleedjes meer te willen kopen (vooruit: alleen nog voor onder de luifel voor mijn caravan op de camping dan ;-)).

Naast je persoonlijke leven met familie en vrienden, gaat integriteit ongetwijfeld verder in je professionele omgeving. Ook daar zorgt het voor succes en voortuitgang. Tenslotte gelden je normen, waarden en overtuigingen niet alleen als je thuis bent… Ik zie zowel in mijn eigen werkende leven als bij andere organisaties dat eerlijke, betrouwbare en ethische werknemers gewaardeerd worden en meer successen boeken. Deze eigenschappen zijn fundamenteel in het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid. Zorgt het ervoor dat er nooit fouten worden gemaakt? Nee! Zeker niet… Misschien lijkt het juist wel of deze er meer zijn… Het verschil zit denk ik in de transparantie. Durf je ook eerlijk te zijn als je fouten maakt, als je op je bek gaat? Durf je dit te bespreken met een ander? Het maakt je vrij te erkennen dat je niet perfect bent, het helpt om naast rechtvaardig ook genadig te zijn.

Maar hoe dan?

Hoe doe je dat? Integer zijn? Alhoewel ik geen handleiding voor jou heb, helpt het mij om me te houden aan de levensregels die ik ooit eens voor mezelf heb opgeschreven. Standpunten van waaruit ik wil leven (thanks to meneer Covey ), de waarden die ik mijzelf voorhoud en waarin ik trouw wil zijn aan mijzelf:

  • Allereest is het belangrijk je eigen waarden en overtuigingen te vormen (/identificeren) en uit te werken wat deze voor jou betekenen.
  • Leef naar deze overtuigingen en bespreek ze met anderen, wees kwetsbaar en laat anderen je hierin een spiegel voorhouden.
  • Houdt vast aan je eigen morele kompas, ook als beslissingen die je daaruit moet maken niet populair of moeilijk zijn.
  • Houdt vast aan de waarheid, wees transparant in je communicatie en ga conflicten niet uit de weg als dit nodig is.
  • Zoek mensen in je omgeving bij wie je kwetsbaar mag zijn, die je helpen en waar je eerlijk tegen kan zijn over de worstelingen die er soms zijn.
  • Wees proactief en visionair en neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven.
  • Verlies nooit iets van je eigenwaarde of kracht door wat een ander zegt of doet wat maakt dat je moet tornen aan je normen en waarden.
  • Kom je beloften na en wees betrouwbaar. Doe wat je zegt en wanneer dit niet lukt (dat kan altijd gebeuren), zeg dat het niet lukt.

Ik wil natuurlijk geen moraalridder zijn. Dat past niet bij me. Geen mens is perfect. Maar dat is juist krachtig. Te beginnen met dat te erkennen is de eerste stap naar recht doen aan jezelf. Dit helpt in basis om sterke relaties te bouwen, vertrouwbaar en geloofwaardig te zijn, zowel thuis op de bank als op je werk. Dat geeft jouzelf de meeste kracht en daarmee ook alle anderen om je heen!